Τοποθέτηση του βουλευτή Βοιωτίας, Ν. Θηβαίου, κατά την συζήτηση του σ/ν του Υπουργείου Παιδείας «Συνέργειες Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Πανεπιστημίου Θεσσαλίας με τα Τ.Ε.Ι. Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας, Παλλημνιακό Ταμείο και άλλες διατάξεις»

opera Στιγμιότυπο_2019-01-18_095124_www.youtube.comΑκολουθώντας τον παρακάτω σύνδεσμο μπορείτε να  παρακολουθήσετε την τοποθέτηση του βουλευτή Βοιωτίας, Νίκου Θηβαίου, κατά την συζήτηση του σ/ν του Υπουργείου Παιδείας «Συνέργειες Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Πανεπιστημίου Θεσσαλίας με τα Τ.Ε.Ι. Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας, Παλλημνιακό Ταμείο και άλλες διατάξεις».

(και το απομαγνητοφωνημένο κείμενο της ομιλίας)

ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΒΟΥΛΗΣ – ΙΖ΄ ΠΕΡΙΟΔΟΣ

ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΜΕΝΗΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

ΣΥΝΟΔΟΣ Δ΄ – ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ  ΝΖ΄

Πέμπτη 17 Ιανουαρίου 2019

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Μάριος Γεωργιάδης): Τον λόγο έχει, από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Θηβαίος για πέντε λεπτά.

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΘΗΒΑΙΟΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, δεν έχουν περάσει ούτε είκοσι τέσσερις ώρες από την ψήφο εμπιστοσύνης που έλαβε η Κυβέρνηση και το πρώτο νομοσχέδιο που έρχεται για ψήφιση συμβολικά, τουλάχιστον, δίνει το στίγμα της διακυβέρνησης για το επόμενο διάστημα, το οποίο περιλαμβάνει δύο πολύ σημαντικά θέματα της κυβερνητικής ατζέντας, αυτά της παιδείας και της εργασίας.

Μέχρι πρότινος, η απρογραμμάτιστη ίδρυση τμημάτων σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ είχε ως αποτέλεσμα την αλληλοεπικάλυψη γνωστικών αντικειμένων και τη δημιουργία σύγχυσης σε μία σειρά αποφοίτους, σε σχέση με τα επαγγελματικά δικαιώματα.

Σε αυτά τα πλαίσια κινούνται και τα περισσότερα τμήματα στα ΤΕΙ Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας, τμήματα με βάσεις εισόδου κάτω από δέκα, με χαμηλή συμμετοχή σπουδαστών, μεγάλα ποσοστά διαρροής και φυσικά, υψηλά ποσοστά ανεργίας.

Μπροστά, λοιπόν, σε αυτή την άσχημη ακαδημαϊκή κατάσταση, για τη Στερεά Ελλάδα τουλάχιστον που μπορώ να γνωρίζω καλύτερα, η απάντηση Υπουργείου και ακαδημαϊκής κοινότητας είναι η σύμπραξη των πανεπιστημίων με τα ΤΕΙ.

Η στρατηγική αυτή δεν μπορεί ασφαλώς να αγνοεί την υπάρχουσα κατάσταση, τις υποδομές και τις δομές που φτιάχτηκαν με χρήματα του ελληνικού λαού. Θα ήταν λάθος να μην αξιοποιηθούν εξαιρετικές δομές, δυστυχώς διάσπαρτες σε όλη τη χώρα. Σε κάθε περίπτωση, η στρατηγική αυτή οφείλει να είναι τολμηρή και καινοτόμα.

Ειδικότερα, θα μιλήσω για τη Βοιωτία και για το υπάρχον Τμήμα Εφοδιαστικής Αλυσίδας στο ΤΕΙ της Θήβας που εντάσσεται στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Ένα ιστορικό πανεπιστήμιο με υψηλή ποιότητα σπουδών και εξωστρεφή ακαδημαϊκή αντίληψη εντάσσει το συγκεκριμένο Τμήμα στο δυναμικό του και ιδρύεται Τμήμα Διοίκησης Γεωργικών Επιχειρήσεων και Συστημάτων Εφοδιασμού, το οποίο εντάσσεται στη Σχολή Εφαρμοσμένων Οικονομικών και Κοινωνικών Επιστημών του γενικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Το συγκεκριμένο Τμήμα έχει έδρα τη Θήβα και είναι πενταετούς φοίτησης.

Με αφορμή τη διαβούλευση αρκετών μηνών για το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, έχει ανοίξει ένας διάλογος με τις πρυτανικές αρχές του Γεωπονικού Πανεπιστημίου για την περαιτέρω αξιοποίηση δημόσιων εκτάσεων και ακινήτων του πρώην Οργανισμού Κωπαΐδας. Η επιστημονική και ακαδημαϊκή επάρκεια του Γεωπονικού Πανεπιστημίου μας δίνει το δικαίωμα ως Νομός Βοιωτίας να σχεδιάζουμε μαζί την ακαδημαϊκή ανάπτυξη του Νομού σε Αλίαρτο και Λιβαδειά. Η παραγωγική ανασυγκρότηση της Κωπαΐδας, αλλά και της Βοιωτίας πρέπει να έχει το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο φυσικό σύμμαχο και επιστημονικό συνεργάτη.

Στην όλη συζήτηση που γίνεται σήμερα, ιδιαίτερα για το ΤΕΙ Στερεάς, ακούστηκαν πραγματικά πολλά αξιοπερίεργα. Ακούσαμε από τον κ. Σταϊκούρα και την κ. Κεραμέως, χωρίς ίχνος αυτοκριτικής και με άφθονο πολιτικό θράσος -θα έλεγα- ότι καταργούμε το ΤΕΙ Στερεάς. Ποιοι το λένε αυτό; Αυτοί που, μέσα σε μία νύχτα, το 2013 κατήργησαν το πανεπιστήμιο Στερεάς Ελλάδας;

Ναι, κύριοι συνάδελφοι. Υπήρχε από το 2005 Πανεπιστήμιο Στερεάς Ελλάδας και μέσα σε μία οκταετία το έκλεισαν. Είναι οι μελέτες βιωσιμότητας για τις οποίες μας εγκάλεσε προηγουμένως η κ. Κεραμέως. Αυτές είναι οι περίφημες μελέτες βιωσιμότητας της Νέας Δημοκρατίας για τα εκπαιδευτικά ιδρύματα.

Οι συνέργειες που προχωρούν σήμερα τα πρώην Τμήματα του ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας με το ΕΚΠΑ, το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας ισχυροποιούν τα υπάρχοντα τμήματα και δημιουργούν νέα αναβαθμισμένα.

Δεν σας κρύβω, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ότι σήμερα αισθάνομαι ιδιαίτερα ευτυχής και υπερήφανος που ως Βουλευτής εκπαιδευτικός θα ψηφίσω τον μόνιμο διορισμό δεκαπέντε χιλιάδων συναδέλφων εκπαιδευτικών μετά από δέκα χρόνια αδιοριστίας. Εύκολα μπορεί να καταλάβει κανείς πόσο δύσκολο ήταν το εγχείρημα. Νομίζω, όμως ότι δίνεται μία δίκαιη λύση.

Η προϋπηρεσία αποτελεί το πρώτο και κυρίαρχο κριτήριο μοριοδότησης. Ενισχύεται το πρώτο πτυχίο. Μοριοδοτούνται όλοι οι ακαδημαϊκοί τίτλοι, ενώ δίνεται μία εξισορροπημένη μοριοδότηση στα ΑΜΕΑ ή το άμεσο οικογενειακό περιβάλλον τους.

Εναγωνίως ο Υπουργός κάλεσε να κατατεθούν προτάσεις για τον τρόπο διορισμού μόνιμων εκπαιδευτικών. Δεν πήραμε απάντηση σχεδόν από κανέναν. Η Νέα Δημοκρατία πρότεινε ένα μεικτό σύστημα με 30% από γραπτό διαγωνισμό. Δεν ξέρω αν το πιστεύει στα αλήθεια η Νέα Δημοκρατία, όχι μόνο για το γεγονός ότι οι γραπτοί διαγωνισμοί του ΑΣΕΠ απέτυχαν στην αναβάθμιση του διοριζόμενου εκπαιδευτικού, αλλά και γιατί -είναι σημαντικό- ο κ. Μητσοτάκης δεν πιστεύει, δεν ξέρει καν αν χρειάζονται αυτοί οι διορισμοί.

Η Νέα Δημοκρατία προτείνει το 1 προς 5, δηλαδή κανέναν διορισμό. Αρκετοί αμφισβητούν και αν θα γίνουν. Το ακούσαμε προηγουμένως. Θα διαψευστούν οι Κασσάνδρες, όχι μόνο γιατί αυτή η Κυβέρνηση πιστεύει στους μαζικούς διορισμούς στα δημόσια σχολεία, αλλά και γιατί μία νέα προοδευτική κυβερνητική πλειοψηφία θα τους επιβάλει και για τα επόμενα δύο χρόνια.

Ευχαριστώ.

(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ)

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Μάριος Γεωργιάδης): Ευχαριστούμε τον κ. Θηβαίο.

This entry was posted in 2019, Βοιωτία, Ομιλίες στη Βουλή, Παιδεία, Uncategorized and tagged , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.