Τοποθέτηση του βουλευτή Βοιωτίας, Νίκου Θηβαίου, για την κύρωση του Κρατικού Προϋπολογισμού οικονομικού έτους 2019

Untitled-1

Ακολουθώντας τον παρακάτω σύνδεσμο μπορείτε να παρακολουθήσετε την τοποθέτηση του βουλευτή Βοιωτίας, Νίκου Θηβαίου, κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού του 2019.

https://youtu.be/omQZOnSyX0M

(και η ομιλία από τα πρακτικά της Βουλής)

ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΒΟΥΛΗΣ

ΙΖ΄ ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΜΕΝΗΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

ΣΥΝΟΔΟΣ Δ΄ – ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ  ΜΓ΄

Πέμπτη 13 Δεκεμβρίου 2018

ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Αναστασία Χριστοδουλοπούλου): Ευχαριστούμε.

 Μπαίνουμε, λοιπόν, στον έβδομο κύκλο. Τέλος πάντων, θα δούμε πόσο θα αντέξουμε.

Καλώ στο Βήμα τον κ. Θηβαίο. Θα μιλήσει οπωσδήποτε ο κ. Κατσαφάδος. Και θα κάνω μια προσπάθεια για τον κ. Αθανασίου και τον κ. Τόσκα. Μετά δεν θα μιλήσει κανένας άλλος. Και για αυτούς θα κάνω την προσπάθεια, αλλά δεν είναι βέβαιο.

Ορίστε, κύριε συνάδελφε, έχετε τον λόγο.

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΘΗΒΑΙΟΣ: Ευχαριστώ, κυρία Πρόεδρε.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, αν προσεγγίσουμε τον υπό συζήτηση Προϋπολογισμό αυστηρά τεχνοκρατικά, παραβλέποντας για την ώρα τις όποιες πολιτικές διαστάσεις, ένα είναι ξεκάθαρο: Πρόκειται για τον πρώτο προϋπολογισμό χωρίς μειώσεις σε κανέναν τομέα, πρόκειται για έναν επεκτατικό προϋπολογισμό, όπως είπε ο Υπουργός κ. Χουλιαράκης, κάτι που είναι αδιαμφισβήτητο.

Κυρίες και κύριοι, ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι ο τελευταίος που θα θριαμβολογήσει και αυτό γιατί δεν θα είμαστε ικανοποιημένοι μέχρι και ο τελευταίος πολίτης της χώρας να αισθανθεί ασφαλής. Δεν θα ικανοποιηθούμε μέχρι η αξιοπρέπεια να γίνει δεδομένη για κάθε νοικοκυριό.

Ωστόσο, μπροστά στη συνεχή καταστροφολογία της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, μπροστά σε έναν ακραίο μηδενιστικό λόγο είναι αδύνατον να μην επισημάνουμε κάποια πράγματα. Πραγματικά, η αναξιοπιστία της Νέας Δημοκρατίας δεν γνωρίζει όρια. Είναι σε όλους γνωστή η στάση της για μια σειρά από θέματα και η συνταγή είναι απλή. Δεν μας βγαίνουν τα επιχειρήματα για την οικονομία; Το ρίχνουμε στην τάξη και την ασφάλεια. Δεν κόβονται οι συντάξεις μετά από μήνες καταστροφολογίας; Το ρίχνουμε στην ακροδεξιά ρητορική και τον εθνικισμό. Δεν επαληθεύονται τα fake news των φιλικών μας ΜΜΕ; Δεν πειράζει όλο και κάτι θα μείνει από τη λάσπη.

Η Αντιπολίτευση επενδύει στη λήθη, θέλει να ξεχάσουμε σε ποια κατάσταση είχε περιέλθει η χώρα υπό τη διακυβέρνηση της, να ξεχάσουμε τους μαθητές που λιποθυμούσαν στα σχολεία, να ξεχάσουμε την κατάσταση στα νοσοκομεία, να ξεχάσουμε τα κάγκελα στο Κοινοβούλιο, να ξεχάσουμε τις μίζες, τα C4I, τη SIEMENS, NOVARTIS, τα 85 εκατομμύρια τρύπα στο ΚΕΕΛΠΝΟ και τους παράνομους διορισμούς, τα πάνω από 500 εκατομμύρια ευρώ δανεικά και αγύριστα των κομμάτων τους.

Μας λένε ότι η Κυβέρνηση είναι η μακροβιότερη μνημονιακή κυβέρνηση σε μια προσπάθεια συμψηφισμού και δημιουργίας σύγχυσης. Αποσιωπούν, όμως, το προφανές, πως το τρίτο μνημόνιο ήταν το τελευταίο, γεγονός που αποτυπώνεται πλήρως στον Προϋπολογισμό που σήμερα συζητάμε.

Αποσιωπούν, επίσης, πως οι πολιτικές των μνημονίων είναι το δικό τους πραγματικό πρόγραμμα σε αντίθεση με την Κυβέρνηση που έμπρακτα επιχειρεί να επουλώσει τις πληγές που άφησαν.

Αποσιωπούν το σημαντικότερο, ότι η Κυβέρνηση αυτή δεν έκλεισε μόνο το τρίτο μνημόνιο που στοίχισε 9,5 δισεκατομμύρια μέτρα, αλλά και τα 65 δισεκατομμύρια των άλλων δύο πρώτων μνημονίων που φόρεσαν στον ελληνικό λαό χωρίς διαπραγμάτευση και με ζητωκραυγές στον Γερούν και το ΔΝΤ.

Θα σταθώ ιδιαίτερα στα ζητήματα της εκπαίδευσης. Ο προϋπολογισμός του Υπουργείου Παιδείας παρουσιάζει συνεχή αύξηση από το 2015. Φέτος προβλέπεται ποσό των 5,5 δισεκατομμυρίων παρουσιάζοντας ενίσχυση κατά 4,2% σε σχέση με το 2018.

Ειδικό βάρος έχει ρίξει η Κυβέρνηση όλα αυτά τα χρόνια στην ειδική αγωγή, που σήμερα λειτουργούν τετρακόσιες σαράντα επτά σχολικές μονάδες ειδικής αγωγής εκ των οποίων οι σαράντα ιδρύθηκαν τα τελευταία τρία χρόνια. Το τρέχον σχολικό έτος οι προσλήψεις για την ειδική αγωγή και εκπαίδευση τείνουν να ξεπεράσουν τις δεκαέξι χιλιάδες εκπαιδευτικούς, καθώς καλύφθηκε σχεδόν το σύνολο των αιτημάτων των σχολείων για την παράλληλη εκπαίδευση.

Η πρόσληψη τεσσερισήμισι χιλιάδων εκπαιδευτικών και εξειδικευμένου προσωπικού εντός του 2019 σε θέσεις που τώρα καλύπτονται από συμβάσεις ορισμένου χρόνου αναμένεται να δώσουν στην ειδική αγωγή τη σημασία που της αξίζει.

Για το Υπουργείο Παιδείας και την Κυβέρνηση συνολικά η στήριξη και αναβάθμιση της ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης αποτελεί προτεραιότητα με σαφές κοινωνικό πρόσημο. Μόνιμο μέλημά μας είναι όλοι οι μαθητές με αναπηρία ή ειδικές ανάγκες να ζήσουν στο φως του κόσμου με αξιοπρέπεια και κοινωνική ένταξη.

Αξιοσημείωτα βήματα έγιναν στην επαγγελματική εκπαίδευση που από το 2016 εφαρμόζει το στρατηγικό σχέδιο για την αναβάθμισή της, ενώ θεσμοθετήθηκε και λειτούργησε με επιτυχία το «Μεταλυκειακό Έτος – Τάξη Μαθητείας» με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα για τους συμμετέχοντες.

 Συναδέλφισσες, συνάδελφοι, τα χρόνια της κρίσης ανέδειξαν με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο τις ταξικές διαφορές ανάμεσα στην κυβερνητική εκπαιδευτική πολιτική και τις θέσεις της Αντιπολίτευσης.

Αναφέρω ενδεικτικά: Ψηφίζεται με νομοσχέδιο ο έλεγχος από το Υπουργείο Παιδείας των κολεγίων και κατοχυρώνεται η εργασιακή νομιμότητα για τους ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς. Καταψηφίζει η Νέα Δημοκρατία, ψηφίζει δηλαδή την ασυδοσία των σχολαρχών και τις απολύσεις των εκπαιδευτικών.

 Μέτρα ενίσχυσης για την επαγγελματική εκπαίδευση και τα οικονομικά δικαιώματα, «ΟΧΙ» λέει η Νέα Δημοκρατία και αλληθωρίζει στα ιδιωτικά ΙΕΚ.

Αναδιοργανώνεται και ισχυροποιείται η ανώτατη εκπαίδευση. Ιδιωτικά πανεπιστήμια και κατάργηση του άρθρου 16, λέει η Νέα Δημοκρατία. Τεσσερισήμισι χιλιάδες διορισμοί εκπαιδευτικών στην ειδική αγωγή και δέκα χιλιάδες διορισμοί το 2020 και το 2021, «ΟΧΙ» λέει η Νέα Δημοκρατία. Ένα προς πέντε ρουσφετολογικές οι προσλήψεις και ξεχνάει ότι έχουν να γίνουν διορισμοί εκπαιδευτικών εδώ και έντεκα ακριβώς χρόνια.

Ένα είναι σίγουρο: Οι μαθητές, οι φοιτητές, οι γονείς, οι εκπαιδευτικοί βλέπουν και κρίνουν από τη μία τους φανατικούς θιασώτες της επί πληρωμή αριστείας σε αυτούς και από την άλλη αυτούς που αγωνίζονται για μια ισχυρή δημόσια εκπαίδευση με ίσες ευκαιρίες για όλους στη μόρφωση και στην εργασία.

(Στο σημείο αυτό χτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)

Κλείνοντας, θέλω να σημειώσω ότι ακούγοντας τόσο τους εισηγητές όσο και τους ομιλητές Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, για την ταμπακιέρα δεν έχουν πει τίποτα. Άφθονοι χαρακτηρισμοί, πολλές στρεβλώσεις, αλλά προτάσεις και νούμερα τίποτα. Ίσως γιατί αντιλαμβάνονται ότι είναι ένας προϋπολογισμός μεταμνημονιακός με αναπτυξιακή προοπτική ή γιατί θέλουν να κρύψουν το δικό τους προϋπολογισμό, ένα καθαρόαιμο τέταρτο μνημόνιο που λέει: ασφαλιστικό Πινοσέτ, μείωση συντάξεων, ένα προς πέντε στις προσλήψεις, απολύσεις συμβασιούχων, όχι συλλογικές συμβάσεις και μια σειρά άλλα θεάρεστα έργα.

Όλα αυτά δεν τα κρύβει το κυβερνητικό πρόγραμμα και ίσως αυτό είναι το επικίνδυνο. Το ίδιο επικίνδυνο, όμως, είναι ότι απεμπολεί η Νέα Δημοκρατία την εθνική γραμμή του Βουκουρεστίου για το Μακεδονικό και υιοθετεί έναν ακροδεξιό εθνικισμό.

Το ίδιο επικίνδυνο είναι ότι διχάζει τον ελληνικό λαό σε πατριώτες και προδότες και ρίχνει δηλητήριο διχασμού σε ψυχές εφήβων μαθητών. Το ίδιο επικίνδυνο είναι ότι υιοθετεί την πολιτική των κλειστών συνόρων και των εκκαθαριστικών επιχειρήσεων για τους πρόσφυγες. Το ίδιο επικίνδυνο είναι το δόγμα «νόμος και τάξη» που θα ξεπλένει δολοφονίες τύπου Ζακ Κωστόπουλου. Το ίδιο, επίσης, επικίνδυνο είναι ότι χαρακτηρίζει χωρίς ντροπή κάθε αποκάλυψη σκανδάλων σαν σκευωρία.

Αυτό το μείγμα νεοφιλελεύθερης πολιτικής και ακροδεξιάς ατζέντας είναι που σας κάνει, κύριοι της Νέας Δημοκρατίας, οριστικά παρελθόν και αντίθετα, παράγει ακόμα και σε αυτή τη Βουλή νέα δεδομένα για την ολοκλήρωση της τετραετίας και οδηγεί και ανοίγει τον δρόμο για μια νέα τετραετία στον ΣΥΡΙΖΑ, σαν τον κορμό μιας νέας προοδευτικής διακυβέρνησης.

Ευχαριστώ.

(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ)

This entry was posted in 2018, Βοιωτία, Ομιλίες στη Βουλή, Uncategorized and tagged , , , , , , . Bookmark the permalink.