12 Ιουλίου 2018
Τοποθέτηση του βουλευτή Βοιωτίας, Νίκου Θηβαίου, στην Ολομέλεια της Βουλής κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου «Μεταρρύθμιση του θεσμικού πλαισίου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης – Εμβάθυνση της Δημοκρατίας – Ενίσχυση της Συμμετοχής – Βελτίωση της οικονομικής και αναπτυξιακής λειτουργίας των ΟΤΑ [Πρόγραμμα «ΚΛΕΙΣΘΕΝΗΣ Ι»] – Ρυθμίσεις για τον εκσυγχρονισμό του πλαισίου οργάνωσης και λειτουργίας των ΦΟ.ΔΣ.Α. – Ρυθμίσεις για την αποτελεσματικότερη, ταχύτερη και ενιαία άσκηση των αρμοδιοτήτων σχετικά με την απονομή ιθαγένειας και την πολιτογράφηση – Λοιπές διατάξεις αρμοδιότητας ΥΠΕΣ»
ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΒΟΥΛΗΣ – ΙΖ΄ ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΜΕΝΗΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
ΣΥΝΟΔΟΣ Γ΄ – ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΡΝΣΤ΄ – Πέμπτη 12 Ιουλίου 2018
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Αναστασία Χριστοδουλοπούλου):
Ο κ. Θηβαίος έχει τον λόγο.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΘΗΒΑΙΟΣ: Ευχαριστώ, κυρία Πρόεδρε.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, το νομοσχέδιο που συζητάμε σήμερα αποτελεί μια πραγματική τομή στην πολιτική ζωή του τόπου. Πρόκειται για μια ριζική μεταρρύθμιση που δίνει το βάρος στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, που ενισχύει την αποκέντρωση, τη συναίνεση και τη δημοκρατία.
Το νομοσχέδιο διδάσκεται από το παρελθόν και εισέρχεται στο μέλλον. Αποτιμά τα αποτελέσματα της προηγούμενης μεταρρύθμισης του «Καλλικράτη» και επιχειρεί να άρει στρεβλώσεις και να συνδέσει την Τοπική Αυτοδιοίκηση με το ευρύτερο σχέδιο για την παραγωγική ανασυγκρότηση και τη δίκαιη ανάπτυξη.
Θα σταθώ σε ορισμένα επιμέρους ζητήματα που ελάχιστα έχουν συζητηθεί σήμερα, όπως είναι το θέμα των Φορέων Διαχείρισης Απορριμμάτων. Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο έρχεται να ρυθμίσει το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων μετά την ψήφιση από την Κυβέρνηση του νέου Εθνικού Σχεδιασμού Διαχείρισης.
Δεν είναι τυχαίο ότι σήμερα η Αξιωματική Αντιπολίτευση δεν το έχει ακουμπήσει παρά ελάχιστα. Ίσως κάποιος πει ότι δεν πουλάει, σκουπίδια είναι. Λάθος. Η Νέα Δημοκρατία θα πρέπει να απολογηθεί γιατί στον τομέα της διαχείρισης απορριμμάτων άφησε πίσω της μια απέραντη χαβούζα και εκατομμύρια ευρώ πρόστιμα από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Σήμερα, με μια θαρραλέα πρόταση, προτείνονται μέχρι τρεις ΦΟΔΣΑ ανά περιφέρεια. Καλλιεργείται έτσι η συνεργασία όμορων δήμων, με στόχο τη μεγιστοποίηση της ανακύκλωσης και την ελαχιστοποίηση της επιβάρυνσης των δημοτών με δημοτικά τέλη. Στον τομέα αυτό, αυτό που σχεδιάζεται σήμερα και υλοποιείται, δεν αντέχει σε σύγκριση με το τριτοκοσμικό παρελθόν που παραλάβαμε.
Σημαντικές είναι και οι ρυθμίσεις που έχουν να κάνουν ιδιαίτερα με τη διάταξη που προβλέπει τα τοπικά δημοψηφίσματα. Είναι ένα μέσο κοινωνικού ελέγχου και άμεσης συμμετοχής των πολιτών στη λήψη σημαντικών αποφάσεων για τον τόπο τους.
Σημαντικές είναι και οι ρυθμίσεις για τη δικαιότερη και στοχευμένη αντιμετώπιση των δήμων, με βάση τις κατηγορίες που ανταποκρίνονται στις ιδιαιτερότητές τους. Προσδιορίζονται κατηγορίες δήμων με βάση τον πληθυσμό, τον βαθμό αστικοποίησης και τα οικονομικά χαρακτηριστικά τους, τη γεωμορφολογική τους ιδιαιτερότητα και τη θέση τους στον διοικητικό χάρτη της χώρας.
Αυξάνεται ο αριθμός των επιστημονικών συνεργατών και των ειδικών συμβούλων. Μάλιστα, εδώ κάποιοι τόλμησαν να μιλήσουν για ρουσφέτια. Μόνο όσοι δεν έχουν καμία σχέση με την αυτοδιοίκηση, δεν έχουν θητεύσει ούτε μια τετραετία ως δημοτικοί σύμβουλοι, μπορούν να δεχθούν μια τέτοια άποψη. Εκτός αν κρίνουν εξ ιδίων.
Ταυτόχρονα προβλέπεται πως οι δήμοι θα μπορούν να συνάπτουν συμβάσεις με το δημόσιο για μελέτες και εκτέλεση έργων. Εισάγεται ο διαδημοτικός σύνδεσμος τεχνικής υπηρεσίας μεταξύ όμορων δήμων εκεί που υπάρχουν προβλήματα προσωπικού, για να λειτουργήσει η τεχνική υπηρεσία. Επίσης, αναβαθμίζεται η διαδικασία κατάρτισης του προϋπολογισμού με πιο ουσιαστική συμμετοχή.
Έρχομαι, συνάδελφοι, στο θέμα της καθιέρωσης της απλής αναλογικής γιατί έχει γίνει πολλή συζήτηση. Ένα είναι σίγουρο ότι με την καθιέρωση αυτής της απλής αναλογικής μπαίνει σε αμφισβήτηση ένα ολόκληρο πολιτικό σύστημα, που έχει κακομάθει για δεκαετίες τώρα να κυβερνά τη χώρα, τους δήμους και τις περιφέρειες με καλπονοθευτικά πλειοψηφικά συστήματα. Είχαμε, λοιπόν, μια αριστοκρατική δημοκρατία που έθρεψε τον δικομματισμό, τη διαφθορά, που έκανε την Τοπική Αυτοδιοίκηση φτωχό συγγενή της κεντρικής εξουσίας, αυτό δεν το λέω εγώ, το λέει η ΚΕΔΕ, και οδήγησε τελικά τη χώρα στη χρεοκοπία.
Η απλή αναλογική, λοιπόν, τρομάζει, δημιουργεί πανικό και έτσι εξηγείται και η πολιτική βαρβαρότητα που έχουν επιδείξει τους τελευταίους μήνες οι εκπρόσωποι της ΚΕΔΕ και της ΕΝΑΕ. Και αν η Νέα Δημοκρατία ονειρεύεται ότι με τις εθνικές εκλογές μπορεί να προλάβει να καταργήσει την απλή αναλογική, ο κ. Πατούλης και η παρέα του το ξέρουν ότι δεν θα προκάνουν, όπως έλεγε και ο αείμνηστος Χαρίλαος Φλωράκης, για να μην ξεχνάμε και το κομμουνιστικό μας παρελθόν.
Σ’ αυτό το σημείο, συνάδελφοι, θέλω να πω κάτι, για να το σοβαρέψουμε πραγματικά. Γελάσαμε όταν κάποιοι με την αστική τους ειρωνική ευγένεια μας εγκάλεσαν για την κομμουνιστική μας προέλευση γιατί υπερασπιζόμαστε την απλή αναλογική. Λάθος. Γιατί δεν είναι κάποιες ακροδεξιές γραφικότητες, είναι η ίδια πολιτική λογική και πρακτική που εξομοίωνε στις δεκαετίες του 1950 και του 1960 τους αγωνιστές του Κινήματος Ειρήνης ως εθνικά επικίνδυνους και εκτελούσε τον Νικηφορίδη. Γιατί είναι οι θιασώτες της ακροδεξιάς νεοφιλελεύθερης πολιτικής που ποτέ δεν είχαν και δεν έχουν καλές σχέσεις με τη δημοκρατία, τις κοινωνικές ελευθερίες και τα δικαιώματα.
Η προοδευτική παράταξη έχει σήμερα χρέος να ενισχύσει ηγεμονικά τη συμμετοχική αντιπροσωπευτική δημοκρατία στη χώρα μας και το νομοσχέδιο με την καθιέρωση της απλής αναλογικής στην Τοπική Αυτοδιοίκηση έρχεται να συμβάλει καταλυτικά σ’ αυτήν την κατεύθυνση.
Ευχαριστώ.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ)