Επαναπρόσληψη των απολυμένων της «Μόρνος Α.Ε.»: «Η συλλογική δράση, μόνη απάντηση στα σχέδια των εργοδοτών»

mornosae

Επαναπρόσληψη των απολυμένων της «Μόρνος Α.Ε.»: «Η συλλογική δράση, μόνη απάντηση στα σχέδια των εργοδοτών»

30 Νοεμβρίου 2017

Μετά την καθολική και επίμονη διεκδίκηση των εργαζόμενων αλλά και την σαφή θέση του Σ.ΕΠ.Ε. και του υπουργείου Εργασίας, η «Μόρνος Α.Ε.», του ομίλου Φιλίππου, επαναπροσέλαβε απολυμένους εργαζόμενους.

«Ο όμιλος Φιλίππου (σ.σ.: στον οποίον ανήκουν μεταξύ άλλων η ΦΑΓΕ και η ΕΒΓΑ) απολύει τους μόνιμους εργαζόμενους για να τους αντικαταστήσει με συμβασιούχους!», υπογράμμιζε το σχετικό ρεπορτάζ του Left.gr στις αρχές Οκτωβρίου, όταν η εταιρεία πλαστικών «Μόρνος Α.Ε.» στη Θήβα απέλυσε αιφνιδιαστικά 6 εργαζόμενους, όλοι τους μέλη του Σωματείου, με την αβάσιμη δικαιολογία της μείωσης κόστους.

Η ανυποχώρητη αντίδραση των εργαζόμενων και του σωματείου, το οποίο είναι το πιο μεγάλο επιχειρησιακό σωματείο στη Θήβα, ανάγκασε την εργοδοσία να προτείνει την επαναπρόσληψη των 6 απολυμένων, κάτι που δέχτηκαν οι 4 εξ’ αυτών.

«Η μεγάλη πίεση που ασκήσαμε στην επιχείρηση και η αποφασιστικότητά μας έφερε αυτό το αποτέλεσμα», τονίζει στο Left.gr ο Βασίλης Κουτουλούλης, πρόεδρος του επιχειρησιακού Σωματείου και μέλος του Δ.Σ. του Εργατικού Κέντρου Θήβας.

«Ο αγώνας του σωματείου μας αποτελεί αγκάθι στα σχέδια των εργοδοτών για τη σταδιακή αντικατάσταση των «ακριβών», παλιών εργαζομένων, με νέους και «φθηνούς» και αποδεικνύει ότι μόνο με τη συλλογική δράση και την αλληλεγγύη μεταξύ όλων των εργαζόμενων πετυχαίνεις νίκες καθώς ατομικές λύσεις δεν υπάρχουν», προσθέτει.

Καθοριστική και η συμβολή Σ.ΕΠ.Ε. και υπουργείου Εργασίας

«Στην υπόθεση των 6 συναδέλφων βοήθησε πολύ η στάση του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (Σ.ΕΠ.Ε.), σε κεντρικό επίπεδο, κάτι που αποδεικνύει ότι το σώμα αυτό επιτέλους λειτουργεί, έχει αναβαθμιστεί και παίρνει ξεκάθαρη θέση υπέρ των εργαζομένων, ενώ στο παρελθόν πετούσε τη μπάλα στην εξέδρα», σημειώνει ο κ. Κουτουλούλης.

«Επίσης», αναφέρει ο ίδιος, «πολύ διαφορετική απ’ ότι σε αντίστοιχες περιπτώσεις στο παρελθόν ήταν και η στάση του εκπροσώπου του υπουργείου Εργασίας κατά την τριμερή συνάντηση, ο οποίος πήρε επίσης σαφή θέση απέναντι στην εταιρεία τονίζοντάς της ότι δεν ευσταθούσαν οι οικονομικοί λόγοι που επικαλείτο για τις απολύσεις και καλώντας την να προσλάβει ξανά, όπως και έγινε, τους 6 συναδέλφους (σ.σ.: τελικά στην εταιρεία δέχτηκαν να επαναπροσληφθούν οι 4)».

https://left.gr/news/epanaproslipsi-ton-apolymenon-tis-mornos-ae-i-syllogiki-drasi-moni-apantisi-sta-shedia-ton

This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.