Με «πιλότο» την Λιβαδειά η Ελλάδα στο προσφυγικό, όλες οι λεπτομέρειες από την επίσκεψη Μουζάλα

2017 0403-01b

Με «πιλότο» την Λιβαδειά η Ελλάδα στο προσφυγικό, όλες οι λεπτομέρειες από την επίσκεψη Μουζάλα

Λιβαδειά 4 Απριλίου 2017

Με «πιλότο» τη Λιβαδειά όπως έκανε γνωστό ο Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας θα προχωρήσει σταδιακά το κλείσιμο των κέντρων φιλοξενίας και παράλληλα θα προωθηθεί η φιλοξενία προσφύγων σε διαμερίσματα.

Πρόκειται για ένα νέο σχέδιο το οποίο θα χρηματοδοτήσει η Ε.Ε. με στόχο την ίση κατανομή των στην χώρα με την ενεργό συμμετοχή της αυτοδιοίκησης πρώτου και δεύτερου βαθμού. Στο σχέδιο αυτό αναφέρθηκε ο Υπουργός σε συνέντευξή του κατά την διάρκεια της επίσκεψής του στη Λιβαδειά τονίζοντας ένα νέο χρηματοδοτικό πακέτο εξασφαλίστηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση για τα επόμενα δύο χρόνια το οποίο προωθεί ως βέλτιστη πρακτική την φιλοξενία των προσφύγων σε διαμερίσματα δεδομένης της επιτυχίας που σημείωσε η υλοποίηση του στη Λιβαδειά με οφέλη τόσο για τους πρόσφυγες όσο και για την τοπική κοινωνία.

«Μαζί με τον κ. Χαρίτση ο οποίος προΐσταται της διαχειριστικής αρχής και σε στενή συνεργασία με τον κ. Αβραμόπουλο και τον κ. Στυλιανίδη πετύχαμε να φτιάξουμε ένα καινούργιο χρηματοδοτικό πακέτο για την υλοποίηση σχεδίου που προβλέπει την ύπαρξη άλλων 10.000 θέσεων σε δια- μερίσματα και το ταυτόχρονο κλείσιμο των καμπ που έχουν αυτές τις θέσεις μέχρι το τέλος του 2017. Για το 2018 προβλέπονται άλλες 10.000 θέσεις σε διαμερίσματα και ανάλογο κλείσιμο καμπ. Με βάση αυτόν το σχεδιασμό ο φιλόδοξος στόχος μας είναι από τα 45 που έχουμε σήμερα στην Ελλάδα να μείνουν 23 καμπ τα οποία θα έχουν μικρούς πληθυσμούς. Με εξαίρεση τον Σκαραμαγκά, τον Ελαιώνα και το Σχιστό που θα έχουν περίπου 1.000 άτομα τα άλλα θα είναι κάτω από 500», τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Μουζάλας.

Επίσης έκανε γνωστό ότι σε πρώτο ρόλο για την υλοποίηση του νέου σχεδίου τίθεται η αυτοδιοίκηση στα πρότυπα της Λιβαδειάς και το αμέσως επόμενο διάστημα ξεκινούν οι επαφές στην περιοχή της Θεσσαλίας.

«Κηρύσσουμε από εδώ από την Λιβαδειά, την επισημοποίηση αυτής της προσπάθειας. Μέσα στην εβδομάδα θα μιλήσουμε με τους δημάρχους της Θεσσαλίας και εγώ προσωπικά και ο κ. Μπαλάφας και η Ύπατη Αρμοστεία. Θα μιλήσουμε με όλες τις περιοχές με όλους τους δημάρχους και τους περιφερειάρχες στα πλαίσια των δυνατοτήτων μας. Θέλουμε να πάρουν οι δήμοι αυτό το οποίο πετύχαμε από την Επιτροπή να συμμετέχουν στον σχεδιασμό, να γίνει ίση κατανομή και να ωφεληθούν και οι τοπικές κοινωνίες και οι πρόσφυγες».

Ακόμα ο Γ. Μουζάλας δεσμεύτηκε για ενίσχυση των αντισταθμιστικών οφελών στους δήμους που θα ενταχθούν στο πρόγραμμα δίνοντας έμφαση στους τομείς της υγείας και της παιδείας προκειμένου όπως είπε να καμφθούν οι όποιες εσωτερικές αντιθέσεις που ενισχύουν το ρατσισμό και τη ξενοφοβία.

«Η προσπάθεια που κάνουμε η κυβέρνηση και εγώ, όσο και η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ είναι να πετυχαίνουμε αντισταθμιστικά οφέλη για τους δήμους που με τέτοια ανοιχτή καρδιά και ευρύ μυαλό βοηθάνε, όπως έκανε ο Δήμος Λεβαδέων. Επομένως θα υπάρξουν αντισταθμιστικά οφέλη είτε με την παροχές στα νοσοκομεία, τα κοινωνικά παντοπωλεία ή τα σχολεία», συμπλήρωσε.

Υπάρχουν οφέλη για τους πρόσφυγες και την τοπική κοινωνία, είπε η Γ. Πούλου

Από την πλευρά του Δήμου Λεβαδέων η Δήμαρχος Γιώτα Πούλου χαρακτήρισε μείζον εθνικό ζήτημα το προσφυγικό υπογραμμίζοντας ότι λύση μπορεί να αποτελέσει η φιλοξενία των προσφύγων σε διαμερίσμα τα και αναφέρθηκε στο στοίχημα που κέρδισε η Λιβαδειά υλοποιώντας με την ΚΕΔΗΛ, την υποστήριξη της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ και την συνεργασία του αρμόδιου Υπουργείου το πρόγραμμα «Διαμονή αιτούντων άσυλο και υποψηφίων μετεγκατάστασης» που χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

«Το πρόγραμμα υλοποιείται με επιτυχία, έχουν εξασφαλιστεί ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης για τους πρόσφυγες και οφέλη για την τοπική κοινωνία, στο πλαίσιο αυτό μπορεί να σχεδιαστεί η προώθηση αντίστοιχων προγραμμάτων σε άλλες επαρχιακές πόλεις της Ελλάδας που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον», σημείωσε σχετικά.

Το πρόγραμμα για την Λιβαδειά προβλέπει 420 πρόσφυγες, σήμερα φιλοξενούνται 294, ενώ τρείς οικογένειες έφυγαν την περασμένη εβδομάδα.

Η κ. Πούλου παρουσιάζοντας στοιχεία του προγράμματος αναφέρθηκε και στον ρόλο της αυτοδιοίκησης στην περίοδο της κρίσης που διανύει η χώρα με το ενδιαφέρον να στρέφεται και στους πρόσφυγες και στους δημότες που έχουν ανάγκη με την ενίσχυση των κοινωνικών δομών.

«Πιλοτικά εφαρμόσαμε αυτό το πρόγραμμα φιλοξενίας προσφύγων σε διαμερίσματα και τώρα βρίσκομαι στην ευχάριστη θέση να σας πω ότι κρίνεται ικανοποιητικό με την έννοια ότι έχουν διασφαλιστεί ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης για τους ωφελούμενους αλλά και η τοπική κοινωνία έχει πάρα πολλά οφέλη. Οφέλη στην καλλιέργεια των αρχών της αλληλεγγύης και του ανθρωπισμού οφέλη όμως όσο και αν αυτό φαντάζει κυνική ανάλυση και οικονομικά. Ο Δήμος παράλληλα καταβάλει συνεχή προσπάθεια για διαρκή βελτίωση των κοινωνικών δομώ ώστε να απαλειφθούν τυχόν αντιθέσεις. Για μας για τη δημοτική αρχή η υλοποίηση του προγράμματος ήταν ένα στοίχημα και πιστεύουμε ότι το πείραμα στη Λιβαδειά πέτυχε», τόνισε η Γ. Πούλου. Στη συνέχεια κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου ο

Η Λιβαδειά αποτελεί παράδειγμα, σημείωσε ο Φ. Λεκλέρ

Υφυπουργός Γιάννης Μπαλάφας ανέφερε ένα παράδειγμα με παιδιά ενός σχολείου που με τις τσάντες τους έγραψαν στο δρόμο ένα σύνθημα: «Οι παππούδες μας ήτανε πρόσφυγες, οι πατεράδες μας ήταν μετανάστες, εμείς δεν θα γίνουμε ρατσιστές».

Την απόφαση και τον προσανατολισμό της κυβέρνησης στη συγκεκριμένη πρακτική για την φιλοξενία προσφύγων σε διαμερίσματα υπερθεμάτισε και ο Επικεφαλής της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ Φιλίπ Λεκλέρ.

«Είναι η τρίτη φορά που βρίσκομαι στη Λιβαδειά και είμαι περήφανος που βρίσκομαι εδώ με τον υπουργό μεταναστευτικής πολιτικής τον κ. Μουζάλα και τη δήμαρχο Λεβαδέων κ. Πούλου. Μας πήρε χρόνο για να δημιουργήσουμε 20.000 θέσεις σε διαμερίσματα ξενοδοχεία και ανεξάρτητα κτίρια μέσα στο 2016. Το πιο σημαντικό είναι ότι μιλάμε πλέον για μία βιώσιμη ανταπόκριση και στη Λιβαδειά αυτό το καταφέραμε. Πιστεύω ότι θα αποτελέσει μοντέλο για την υλοποίηση του προγράμματος και σε άλλους δήμους της χώρας. Το πρόγραμμα το ξεκινήσαμε αρχικά στις δύο μεγάλες πόλεις στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη όμως θέλουμε να δείξουμε μέσα από το παράδειγμα της Λιβαδειάς ότι και μικρότερες πόλεις με δημάρχους ικανούς και με ικανό προσωπικό μπορούν να τα καταφέρουν. Όταν μιλάμε για φιλοξενία των προσφύγων δεν μιλάμε μόνο για την στέγαση τους σε διαμερίσματα αλλά και για την παροχή ενός βασικού πακέτου υπηρεσιών όπως διερμηνεία, ψυχολογική υποστήριξη, ιατρικής και συμβουλευτική». είπε ο κ. Λεκλέρ.

Δεν νοιώθουμε ξένοι στη Λιβαδειά είπαν οι πρόσφυγες

Την εικόνα της υλοποίησης του προγράμματος στη Λιβαδειά και την επιτυχία που αυτό σημειώνει έδωσαν χαρακτηριστικά δύο ωφελούμενοι πρόσφυγες από την Συρία.

«Φύγαμε από τη Συρία λόγω πολέμου και έχουμε χάσει τα πάντα, φύγαμε αναγκαστικά. Η Ελλάδα περνάει μια πολύ σοβαρή οικονομική κρίση και η αλληλεγγύη που βρήκαμε εδώ στη Λιβαδειά έχει ιδιαίτερη σημασία. Όταν πρωτοήρθαμε στη Λιβαδειά με την βοήθεια της Δημάρχου, της ΚΕΔΗΛ και όλων των συνεργατών τους διαμορφώθηκε ένα πολύ καλό κλίμα. Μας βοήθησαν πάρα πολύ και αν αντιμετωπίστηκαν τα όποια προβλήματα. Σας ευχαριστούμε όλους που καταβάλλετε για μας κάθε δυνατή προσπάθεια» σημείωσαν μεταξύ άλλων ενώ ο ένα εξ αυτών πρόσθεσε: «Όταν περπατάω στη Λιβαδειά νιώθω ότι δεν είμαι ένας ξένος αλλά ένας άνθρωπος που ζει στην περιοχή εδώ και αρκετά χρόνια».

Συμπαράσταση από Εκκλησία, δημοτικές παρατάξεις, πολίτες και Βουλευτές

Ο π. Αλέξιος εκπροσωπώντας τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Θηβών και Λεβαδείας κ. Γεώργιο δήλωσε σχετικά: «Η θέση της εκκλησίας είναι ξεκάθαρη όσον αφορά κάτι καλό και αγαθό που προάγει τον πολιτισμό μας, τον ορθόδοξο ανθρωπισμό, που προάγει τον σεβασμό, την αλληλεγγύη στο πρόσωπο, το κάθε πρόσωπο είναι ανεπανάληπτο και μοναδικό, είναι εικόνα Θεού ο κάθε άνθρωπος ανεξαρτήτου φυλής. Αυτό το πρόγραμμα που υλοποιήθηκε και υλοποιείται στη Λιβαδειά θεωρούμε ότι είναι πολύ καλό, γίνεται σε σωστές συνθήκες διαβίωσης και οφείλουμε να συγχαρούμε όλους τους φορείς που το υλοποιούν. Η εκκλησία συμπαρίστανται και ευλογεί κάθε τέτοια επαινετή προσπάθεια».

Ο Βουλευτής Βοιωτίας Νίκος Θηβαίος επεσήμανε πως «πρόκειται για μια κατάκτηση σε σχέση με το προσφυγικό πρόβλημα, είναι μια πραγματικότητα που τη βιώνουμε σήμερα στην πραγματική της διάσταση, βλέπουμε τα αποτελέσματα της αλληλέγγυες, της σωστής πρακτικής και νομίζω ότι η κοινωνική συνοχή που έχει επιτευχθεί είναι κάτι πολύ σημαντικό για το νομό μας».

Επίσης και ο κ. Θηβαίος έκανε ιδική αναφορά στην προσφορά του Δικτύου Αλληλεγγύης Λιβαδειάς για τους Πρόσφυγες αλλά και στη συνεργασία που ο ίδιος έχει για το προσφυγικό και με τους Δημάρχους της Θήβας και της Τανάγρας.

Την διατήρηση του συγκεκριμένου αριθμού των οφειλόμενων προσφύγων στη Λιβαδειά και την ενίσχυση του νοσοκομείου της πόλης ζήτησε ο επικεφαλής της μειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου Λιβαδειάς Αριστείδης Ρούσσαρης που σημείωσε: «Είμαστε περήφανοι που συμβάλλαμε στο Δημοτικό Συμβούλιο να υλοποιηθεί αυτό το πρόγραμμα μαζί και με άλλους φορείς της πόλης και πολίτες της Λιβαδειάς. Υπήρξαν και συγκρούσεις στις οποίες όμως δεν θα αναφερθώ. Είχαμε υποσχεθεί ότι θα σταθούμε δίπλα στη δημοτική αρχή γιατί βαθύτατα πιστεύουμε στην φιλοσοφία ότι οι πολιτικάντηδες ασχολούνται με τις επόμενες εκλογές και οι πολιτικοί με τις επόμενες γενεές. Όταν έχουμε να αντιμετωπίσουμε ένα τόσο σοβαρό εθνικό θέμα δεν υπάρχει άλλος δρόμος από τον δρόμο της στη στράτευσης και του παραδειγματισμού από τα σφάλματα του παρελθόντος αφήνοντας στην άκρη κραυγές και αντιπαραθέσεις. Έχουμε άλλα πεδία να αντιπαρατεθούμε και όχι στα εθνικά θέματα».

Θέλουμε σχολείο που χωράει όλα τα παιδιά και όλα τα όνειρα είπε ο Μ. Γιαννιός

Ο Διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Βοιωτίας Μιχάλης Γιαννιός έκανε γνωστό ότι έχουν ιδρυθεί 5 τμήματα υποδοχής και το κάθε τμήμα έχει το δικό του δάσκαλο. «Τα παιδιά στην αρχή ξεκίνησαν για περίπου 25 μέρες να φοιτούν μόνο στο τμήμα υποδοχής. Σήμερα παρακολουθούν στις τάξεις που ανήκουν στα τμήματα με τα ελληνόπουλα γυμναστική, καλλιτεχνικά, μουσική, πληροφορική και αγγλικά. Παραμένουν μόνο στο τμήμα υποδοχής τις ώρες που διδάσκονται την ελληνική γλώσσα και λίγο στα μαθηματικά», είπε και υπογράμμισε: «Τα παιδιά είναι καλοδεχούμενα από τους εκπαιδευτικούς, τους συμμαθητές τους και τους γονείς. Οι εκπαιδευτικοί θέλουμε ένα σχολείο ανοιχτό στην κοινωνία που θα χωράει όλα τα παιδιά όλα τα όνειρά και ποτό διαφορετικό θα το αντιμετωπίζει ως πλούτο και όχι ως απειλή».

Τέλος ο γιατρός Γιώργος Κερασίδης αναφέρθηκε στα ζητήματα του τομέα της Υγείας καταθέτοντας συγκεκριμένες προτάσεις.

Στο περιθώριο της επίσκεψής του στη Λιβαδειά ο κύριος Μουζάλας παρακολούθησε και συμμετείχε στις παράλληλες δραστηριότητες που υπήρχαν με τη συμμετοχή δημοτών και προσφύγων έπαιξε ποδόσφαιρο, αντάλλαξε δώρα με τη δήμαρχο Λεβαδέων, ζωγράφισε μαζί με την Γ. Πούλου και τα παιδιά των προσφύγων και όλοι γεύτηκαν αραβικά κουρδικά και ελληνικά εδέσματα.

http://viotianet.gr/archives/40921

This entry was posted in 2017, Βοιωτία, Συνεντεύξεις, Τοπική Αυτοδιοίκηση, Uncategorized and tagged , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.