Προτάσεις στήριξης των νέων δημιουργών στην Επιτροπή Πολιτισμού και Εκπαίδευσης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

2016 1012-01

Προτάσεις στήριξης των νέων δημιουργών στην Επιτροπή Πολιτισμού και Εκπαίδευσης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

12 Οκτωβρίου 2016

Προτάσεις για τη στήριξη των νέων δημιουργών στην Ελλάδα διατύπωσε ο βουλευτής κ. Νικόλαος Θηβαίος, που εκπροσώπησε τη Βουλή των Ελλήνων στη συνεδρίαση της Επιτροπής Πολιτισμού και Εκπαίδευσης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με θέμα «Πολιτιστικοί και δημιουργικοί τομείς στην Ευρωπαϊκή Ένωση».
Ο κ. Θηβαίος, μέλος της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων του Ελληνικού Κοινοβουλίου, αναφέρθηκε ιδιαίτερα στην ανάγκη στήριξης των νέων καλλιτεχνών ως προς την εξεύρεση χώρων για δημιουργία και προβολή των έργων τους, καθώς και ως προς τη δυνατότητα επικοινωνίας και ανταλλαγής πολιτιστικών δράσεων, αναφέροντας μεταξύ άλλων:
«Για τη στέγαση δημιουργικών σχημάτων στην Ελλάδα μπορούν να αξιοποιηθούν ιστορικά κτίρια, κτίρια με ιδιαίτερη αρχιτεκτονική αξία, παλιά βιομηχανικά κτίρια, αποθήκες, κτίρια συνεταιρισμών, παλιοί κινηματογράφοι, ακόμη και μικροί παραδοσιακοί οικισμοί. Η αξιοποίηση, πολλές φορές με λίγα χρήματα, τέτοιων χώρων θα έδινε τεράστια ώθηση στην πολιτιστική δημιουργία, στην επαγγελματοποίηση του τομέα και στη βελτίωση της ποιότητας των έργων των νέων δημιουργών.
Επίσης, θα ήταν χρήσιμο και για τους νέους δημιουργούς αλλά και γενικότερα για το πολιτιστικό αγαθό, η Ε.E. να προωθήσει μια στρατηγική επικοινωνίας και ανταλλαγής πολιτιστικών δράσεων, ένα πολυδιάστατο δηλαδή πολιτιστικό ‘‘Erasmus’’, που θα δώσει νέες δυνατότητες, ευκαιρίες και ιδέες για πολιτισμό και δημιουργία.
Σε αυτόν τον τομέα, σημαντικό ρόλο πρέπει να διαδραματίσουν τόσο τα κράτη-μέλη της Ε.Ε., το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τα εθνικά κοινοβούλια σε κεντρικό επίπεδο, όσο και η αυτοδιοίκηση σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο».
Ο κ. Θηβαίος επισήμανε ότι η Ελλάδα, παρά τις δυσμενείς οικονομικές συνθήκες που βιώνει σε μια πρωτοφανή οικονομική κρίση, καταβάλλει σημαντικές προσπάθειες να ενθαρρύνει τη δημιουργικότητα και την πολιτισμική δραστηριότητα, ωστόσο είναι αναγκαία η αύξηση του προϋπολογισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης που διατίθεται για τον πολιτιστικό τομέα.
«Σε μια χώρα, όπως η Ελλάδα, που η ανεργία κινείται σε πολύ υψηλά επίπεδα σε σχέση με τον μέσο όρο της Ε.Ε., τέτοιες πρωτοβουλίες είναι όχι απλά χρήσιμες, αλλά αναγκαίες για τη στήριξη της πολιτιστικής της δραστηριότητας και της αναπτυξιακής της προσπάθειας» τόνισε ο Έλληνας βουλευτής.

2016 1012-02

 

 

http://www.hellenicparliament.gr/Enimerosi/Grafeio-Typou/Deltia-Typou?press=0fa10a07-be10-4edf-a128-a69d0099d945

 

This entry was posted in 2016, Άρθρα, Ομιλίες στη Βουλή, Παιδεία and tagged , , , , , , , . Bookmark the permalink.