Ανοιχτή Επιστολή Ν. Θηβαίου, προς το Δημοτικό Συμβούλιο του Δ. ΘΗΒΑΙΩΝ για τον κοινόχρηστο δρόμο που οδηγεί στην παραλία της Νούσας

logo_vouli-02

Ανοιχτή Επιστολή Νίκου Θηβαίου, βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Βοιωτίας,
προς το ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ του Δήμου ΘΗΒΑΙΩΝ

31 Οκτωβρίου 2016

Θέμα: Περί κοινόχρηστου δρόμου που οδηγεί στην παραλία της Νούσας

Με αφορμή το θέμα “Περί κοινόχρηστου δρόμου που οδηγεί στην παραλία της Νούσας” στη σημερινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Θήβας, θα ήθελα να καταθέσω προς ενημέρωσή σας τα παρακάτω γεγονότα και σκέψεις.
Μετά την απαγόρευση από πλευράς της ΔΙΑ.ΒΙ.ΠΕ.ΘΙΒ. ΑΕ της διέλευσης κατοίκων της περιοχής κατά τους καλοκαιρινούς μήνες προς την Παραλία της Νούσας, προχώρησα μετά από συνάντηση – συζήτηση με τους κατοίκους της περιοχής αλλά και με τη Διοίκηση της ΔΙΑ.ΒΙ.ΠΕ.ΘΙΒ., σε ερώτηση προς τα συναρμόδια υπουργεία για το θέμα αυτό.
Οι απαντήσεις των υπουργείων, κατά τη γνώμη μου, δεν αποσαφηνίζουν πλήρως το “κοινόχρηστο ή μη του θέματος”, ενώ την ίδια περίοδο υπήρξε και η γνωμοδότηση του “Συμπαραστάτη του δημότη και της επιχείρησης” με θετική προς το αίτημα των κατοίκων εισήγηση.
Χωρίς να θέλω να υπεισέλθω σε νομικές ερμηνείες ζήτησα συνάντηση με τον ΓΓ του Υπουργείου Βιομηχανίας κ. Ζαφείρη. Στη συνάντηση αυτή (26-10-2016), παρουσία αντιπροσωπείας δημοτών της Θίσβης, ο κ. Ζαφείρης αναγνώρισε ότι υπάρχει θέμα, νομικό και ουσιαστικό, και ζήτησε χρόνο για την περαιτέρω εξέταση του θέματος ζητώντας συνάντηση και με τη ΔΙΑ.ΒΙ.ΠΕ.ΘΙΒ. ΑΕ, στην οποία ευχαρίστως θα παραβρεθώ εφ’ όσον προγραμματιστεί.
Το πνεύμα της συζήτησης με τον ΓΓ ήταν να βρεθεί, σε πρώτη φάση τουλάχιστον, μια συμβιβαστική λύση προκειμένου οι κάτοικοι της περιοχής να μην στερηθούν την πρόσβασή τους στην παραλία της Νούσας μέσω του μοναδικού δρόμου, όπως ίσχυε μέχρι πέρυσι. Να συζητηθούν οι όποιες ασφαλιστικές δικλείδες για την ασφάλεια εργαζομένων και επισκεπτών και να δοθεί στην πράξη η κοινωνικά αποδεκτή ερμηνεία του κοινόχρηστου δρόμου. Η εμπειρία εξάλλου τόσων ετών δείχνει ότι υπάρχουν τρόποι να λυθεί το θέμα και να αποφευχθούν δικαστικές ταλαιπωρίες που θα διχάσουν την περιοχή και θα διαιωνίσουν το πρόβλημα. Η δημιουργία άλλης πρόσβασης στον κόλπο της Νούσας μπορεί να συζητηθεί αλλά όχι αντιπαραθετικά με την προαναφερθείσα πραγματικότητα.
Πιστεύοντας ότι η πραγματική ανάπτυξη ενός τόπου πάει μαζί με την ευημερία και τα δικαιώματα των κατοίκων του, θα ήμουν ευτυχής αν η κατάληξη της σημερινής σας συνεδρίασης θα ήταν μια συναινετική απόφαση στο θέμα αυτό. Τέλος, θα είμαι στη διάθεση όλων για τις όποιες πρακτικές και νομοθετικές πρωτοβουλίες χρειαστούν για τη δίκαιη επίλυση του προβλήματος.

Με εκτίμηση
Νίκος Θηβαίος, Βουλευτής Βοιωτίας

This entry was posted in 2016, Βοιωτία, Δελτία Τύπου, Οδική Ασφάλεια, Περιβάλλον and tagged , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.